Pannen met een anti-aanbaklaag zijn echte alleskunners. Bijna elk gerecht lukt er in, zonder dat het eten aan de bodem van de pan blijft plakken. Door er in te roeren met harde voorwerpen, de pan in de vaatwasser te doen en de pan te heet laten worden, slijt de pan. De laag wordt dof en / of er kunnen krassen of putten ontstaan in de laag. Moet je de pan dan direct vervangen?
Een pan met anti-aanbaklaag vervangen na beschadiging?
De vraag is dan of je een pan moet vervangen als er in de anti-aanbaklaag krasjes en putjes zijn ontstaan? In veel gevallen kun je de pan nog prima een tijdje blijven gebruiken. Het is echter wel het advies om een nieuwe pan te kopen. Als de laag door een krasje namelijk eenmaal beschadigd is, gaat de kwaliteit snel achteruit en loop je het risico dat er stukjes los komen tijdens het koken. Naarmate de laag verder slijt (bijvoorbeeld door slijtage vaatwasser) heb je niet alleen het risico dat er stukjes van de laag vrijkomen in het eten, maar ook dat het koken een stuk minder plezierig wordt (aanbakken eten).
Dof, krasjes en putjes
Een koekenpan met anti-aanbaklaag als teflon of keramiek worden door veel mensen bijna dagelijks gebruikt om in te koken. Hoe voorzichtig je ook bent, soms kun je per ongeluk met een hard voorwerp – zoals een lepel of vork – de laag tijdens het roeren of prikken beschadigen. Er ontstaan dan krasjes of putjes, waardoor de laag los kan laten tijdens het koken.
Daarnaast kan ook het afwassen met de vaatwasser de laag beschadigen. Dat is vaak herkenbaar aan het doffer worden van de anti-aanbaklaag. Tenslotte kan een pan beschadigen doordat deze te lang leeg op hoog vuur wordt opgewarmd. Zowel Teflon als Keramiek beschadigt namelijk bij temperaturen boven de 300 graden. Dit probleem heb je niet als je de pan zodra die warm is te gebruiken om te bakken of braden (de baktemperatuur van een stukje vlees is namelijk ongeveer 220 graden).
Lees ook: beste koekenpan
Teflon niet gevaarlijk wel vervelend
De schadelijkheid van vaste stukjes Teflon is tot op heden niet aangetoond, maar er wordt wel hevig over gediscussieerd. De deeltjes die loslaten komen – zo luiden de conclusies van onderzoekers – zonder ziekten te veroorzaken weer naar buiten met de ontlasting. Voor je gezondheid hoef je de pan dus niet direct weg te gooien, als is voorkomen beter dan genezen en kun je betere het onzekere voor het zekere nemen. Daarnaast is een beschadigde anti aanbaklaag vervelend omdat de pan minder makkelijk schoon te maken is en makkelijker aankoekt.
Ben je van plan om je pan te gaan vervangen? Kijk dan ook eens in hier.
Oei, dan is het tijd om die van mij te vervangen (voor de veiligheid)
ik gebruik al jaren een pan waarvan de antiaanbaklaag volledig is verdwenen, lijkt een beetje iop en ouder wetse gietijzeren pan, zo kwam ik ook op het idee, ik heb de beschadigde pan met een ijzeren schuurspons helemaal teflonvrij gemaakt, bakt prima.
Dit artikel is inmiddels al wat jaartjes oud, inmiddels is al onderzocht en aangetoond dat de loskomende deeltjes wel degelijk schadelijk zijn. Grote delen kunnen de maag beschadigen en de kleinere hechten zich ergens vast en verlaten het lichaam vaak niet meer. Eigenlijk zijn het best gevaarlijke pannen, vooral de oudere. Ik zou ze bij kleine beschadigen direct vervangen, of kaalschuren zoals Paul hierboven in de reactie, dan heb je ook nog een prima pan.