Onyx Cookware pannen review. Onze ervaring met de koekenpan en braadpan

Ik gebruik de koekenpan van Onyx Cookware sinds mei 2024. Ik vond deze zo fijn dat ik snel daarna de Onyx Cookware braadpan kocht. Toch zijn zowel de koekenpan als de braadpan niet voor iedere situatie geschikt en daar kwam ik achter tijdens de vele testen die ik uitvoerde. Op deze pagina lees je mijn uitgebreide ervaring met de koekenpan en hapjespan van Onyx Cookware.

Goed om te weten: in principe zijn alle pannen van Onyx Cookware hetzelfde. Alleen het formaat en de vormgeving is anders.

Samenvatting

Onyx Cookware pakt de problemen aan die veel mensen hebben. Veel pannen slijten te snel en kunnen qua prestaties niet op tegen (roestvrij) stalen koekenpannen. De hybride antiaanbaklaag is daarom zeker geen gimmick maar werkt écht en is het belangrijkste punt.

De overige prestaties zijn ook boven het gemiddelde. Je betaalt iets meer dan gemiddeld voor deze koekenpannen maar krijgt daar een premium pan voor terug die vaak veel duurder zijn.

Wij zijn ook erg enthousiast over de braadpan die onze wokpan heeft vervangen (waarover later meer). 

Uiteindelijk krijgt de Onyx Cookware Koekenpan een 8,5. De hoogste score die we tot nu toe hebben gegeven.  

Voordelen

Nadelen

Voor wie is Onyx Cookware pannen de moeite waard?

Het nadeel van koekenpannen met een antiaanbaklaag is dat ze ooit zullen slijten. We kiezen liever een pan die lang mee gaat boven een pan die kort meegaat. Met de hybride antiaanbaklaag van Onyx Cookware heb je een koekenpan die langer mee gaat en langzamer zal slijten. Daarnaast is deze pan erg geschikt voor mensen die graag vis, vlees of kip met een krokant korstje bakken. In de antiaanbaklaag zit namelijk RVS verwerkt en dat geeft het korktante laagje op eten. 

Het is wel iets anders bakken en koken, maar niet zo’n steile leerweg als bijvoorbeeld volledig roestvrij staal, staal of gietijzer. In onze ogen, kun je dus met een pan van Onyx Cookware je gerechten écht naar een hoger niveau brengen zonder dat het te ingewikkeld wordt zoals bij een (roestvrij) stalen pan.

Het ontwerp van Onyx Cookware pannen

Het ontwerp van de pan bepaalt voor een groot deel de prestaties van de pan. Ook het gebruiksgemak wordt er sterk door beïnvloed.

Binnenkant

Onyx Cookware koekenpan binnenzijde

De binnenkant van de Onyx Cookware koekenpan is wat deze producten zo bijzonder maakt. Het is namelijk gemaakt van een hybride antiaanbaklaag. In dit geval bestaat het zowel uit een keramische anti-aanbaklaag versterkt met roestvrij staal. Dit zie je terug in de honingraadstructuur en dat maakt het design ook extra bijzonder.

Onyx Cookware koekenpan honinggraadstructuur

De roestvrij stalen puntjes steken iets boven de keramische antiaanbaklaag uit. Hierdoor is de antiaanbaklaag beschermd tegen krassen. Het is hierdoor veilig om hard materiaal (zoals een metalen vork of mes) te gebruiken in de pan en dat werkt zeer goed.

Buitenkant

De buitenkant van zo’n Onyx pannenset is van roestvrij staal. Deze roestvrij stalen laag loopt helemaal door tot de rand en is glanzend afgewerkt. Het is een tri-ply pan (rvs – aluminium – antiaanbaklaag). Dat betekent dat de 3 lagen volledig doorlopen van bodem tot aan de rand. Het grote voordeel is dat de warmte van het fornuis volledig tot in de rand door kan dringen. De randen zijn dus warm en dragen bij aan het koken en bakken. Dit is extra voordelig als je een wokpan hebt. Dan wordt niet alleen de bodem warm maar ook de ingrediënten die tegen de rand zitten.

Handvat

Het handvat ligt erg fijn in de hand omdat het ergonomisch ontworpen is. Te ergonomisch als je het mij vraagt. Als je hand droog is heb je voldoende grip. Zijn de handen (of het handvat) echter nat, dan kan het handvat wat glad aanvoelen. Zeker als je de pan probeert te kantelen om het eten uit de pan te laten glijden. Het is geen ramp maar door deze designkeuze moet je wel het handvat droog houden.

Overige accessoires

Zoals je van een premium pan mag verwachten, krijg je ook een stoffen zak om de pan in te bewaren. Erg fijn want zo ben je zeker dat de pan niet beschadigt als je deze graag stapelt. Andere accessoires, zoals een deksel, kun je apart erbij kopen.

Prestaties van Onyx Cookware pannen

Genoeg over de pan. Kijken hoe die presteert in het echte leven. We bakken een eitje en een hamburger met boter of olie als onderdeel van de test. Daarnaast gebruiken we de pan meerdere keren per week voor het avondeten te bereiden.

We merkte al snel dat wij wel écht fan zijn van dit soort pannen. Pannen met een anti-aanbak eigenschap én toch de robuustheid en bakprestaties van roestvrij staal. Het is even wennen maar vlees bakt uitstekend  en mooi bruin. Juist daarom hebben wij onze wok ingeruild voor een Onyxcookware braadpan. Hierdoor hebben we een groot bakoppervlak én een grote inhoud. 

Hieronder lichten we wat aspecten verder toe.

 

Warmte prestaties

De pan wordt snel warm. Ik heb de pan niet gebruikt boven gas of een ander fornuis maar met een inductie kookplaat. Wij testen de snelheid waarmee de pan warm wordt door water te koken en dit te timen. De warmteverdeling op de bodem is vergelijkbaar met andere pannen. De warmteverdeling naar de rand toe is goed maar ook vergelijkbaar met andere 3-ply of 5-ply pannen (maar die zijn meestal duurder). 

De pan houdt de warmte ook goed vast maar niet heel lang. Je moet dus wel het fornuis of de oven aanhouden voor de perfecte gaarheid. Bijvoorbeeld een traditionele braadpan zal de warmte beter vasthouden uiteraard. 

Bakpresaties

De bakprestaties zijn ronduit uitstekend. Dat is waar Onyx cookware met kop en schouders boven de rest uitsteekt en ga je geen spijt van krijgen. Vlees wordt uitstekend gebakken en aardappeltjes lekker krokant. Als het eten tegen de rand zit, wordt dit ook gewoon prima gebakken.

We merken echt dat er wat roestvrijstaal aanwezig is. De bakprestaties zijn namelijk vergelijkbaar en hitte wordt rechtstreeks doorgegeven. Houdt er wel rekening mee dat de roestvrij stalen puntjes geen antiaanbaklaag bevatten. Eten kan dus blijven plakken als de pan nog niet heet genoeg is voordat je het vet of olie toevoegd. Dit krijg je (net als bij rvs pannen) los door wat water of vocht toe te voegen. Dit geeft vervolgens extra smaak aan het eten.

Non-stick prestaties

De non-stick prestaties zijn goed maar niet te vergelijken met bijvoorbeeld een normale teflon laag van je oude Tefal koekenpan. Dat komt omdat het simpelweg anders werkt en daarom ook anders bakt. Het is namelijk een hybride laag en de hoogste delen van de hybride laag, zijn roestvrij stalen puntjes. Je kunt daarom het beste de pan rustig, op lage temperatuur op laten warmen, dan pas olie of boter toevoegen en daarna pas je ingrediënten. Het bakken van een eitje zonder olie of boter is mij 1x van de 3 pogingen gelukt (dooier heel) en vraagt dus wel wat techniek en kennis. Als je gewoon olie of boter gebruikt, lukt het eitje altijd (zolang je de pan rustig op laat warmen). 

Toch vinden wij voor de meeste mensen deze pan niet geschikt voor het bakken van eitjes. Dat vinden wij nie terg want we krijgen er veel meer voor terug. De bakprestaties voor bijvoorbeeld vlees, vis en kip zijn wél veel beter dan je doorsnee Tefal pannen. Bovendien kun je dus ook harde metalen gebruiken zoals een vork of spatel. Best handig maar niet broodnodig voor ons.

Schoonmaken

Onyx Cookware Koekenpan onderkant
Onyx Cookware Koekenpan onderkant
Onyx Cookware Koekenpan onderkant met aanslag
Onyx Cookware Koekenpan onderkant met aanslag

Schoonmaken gaat goed. De binnenkant kun je met een afwasborstel, heet water en afwasmiddel goed schoonmaken. Ook wordt de pan erg snel schoon in de vaatwasser en wordt vuil goed verwijderd. De buitenkant is gepolijst roestvrij staal dus dat kun je goed schoon houden. Er kan wel wat verkleuring plaatsvinden maar dat doet niet af aan de prestatie van de pan. Ook merkte ik dat er vlekken kunnen ontstaan als de koekenpan regelmatig in de vaatwasser gaat. Dat zie je goed in de afbeelding hierboven. Dit is kalkafzetting en kun je gemakkelijk verwijderen met wat azijn.

Soms zul je denken dat er wat aanbakt. Dat is niet zo, dat zijn de goodies en die worden fond genoemd! Voeg een scheutje water toe zodat deze loslaten en maak er een mooie saus van bijvoorbeeld.

Levensduur van Onyx Cookware pannen

Onyx Cookware Braadpan en Koekenpan

Over de levensduur ben ik tot nu toe zeer tevreden. De hybride laag zorgt ervoor dat de antiaanbaklaag beschermd blijft. Ik gebruik geen scherp keukengerei in de pan (ook al mag dat dus wel) maar af en toe een spatel gebruiken om iets om te flippen, een vork om iets op te prikken of gewoon met een lepel iets uitscheppen. Het heeft allemaal nog niet geleid tot onverwachte verrassingen. 

Ook de meer dan 1.000 reviews op TrustPilot laten geen gek beeld zien van pannen die snel het leven laten. Overigens heb je meer dan 100 dagen tijd om jouw set te testen. Niet te vreden? Dan kan je bestelling gewoon terug en krijg je jouw pakket vergoed.

Toch wil ik wel benadrukken dat elke pan met een antiaanbaklaag (hybride of niet) een keer zo zal slijten dat de antiaanbaklaag écht niet meer werkt. Ik denk wel dat de Onyx Cookware pannen lang meegaan. Langer dan andere merken. 

Prijs-kwaliteit verhouding

De koekenpan van 24 cm kun je al krijgen voor € 59,99. Daarvoor krijg je een tri-ply koekenpan met een bijzonder en innovatieve antiaaanbaklaag die ook nog eens goed werkt en langer mee zal gaan. Juist daarom valt deze koekenpan zo op. De prijs-kwaliteitverhouding is daarom erg goed als ik het vergelijk met andere premium merken zoals Demeyere en Le Creuset. En verzending is overigens gratis!

Nadelen van Onyx Cookware pannen

Elke pan heeft wel wat nadelen en deze zijn al eerder voorbij gekomen. Het eerste nadeel is het handvat. Deze ligt lekker in de hand maar is net iets té ergonomisch. Als je handen (of het handvat) nat zijn, dan verlies je wat van je grip. Dit is merkbaar als je de pan wat wil kantelen om het eten uit de pan te laten glijden.

Een ander nadeel, zie ik niet als zodanig. De hybride antiaanbaklaag heeft erg veel voordelen maar zal door sommigen even wennen zijn. Zeker als je alleen teflon of keramsiche koekenpannen gewend bent. Ik gebruik regelmatig roestvrij stalen koekenpannen die herkende dus direct de uitstekende bakprestaties en weet hoe ik om moet gaan met dat soort pannen. Als je dat niet gewend bent, is een klein deel van jouw kookervaring met de Onyx Cookware ook nieuw.

Waarom ik mijn wokpan inruilde voor de Onyx Cookware braadpan.

Antiaanbaklaag van Onyx Cookware pannen

Mijn wokpan was na 8 trouwe dienstjaren versleten en toe aan vervanging. Eerst heb ik gekeken wat ik miste aan mijn huidige wokpan en dat was vooral bakoppervlak. Veel wokgerechten, curry’s en andere éénpansgerechten starten met het bakken van vlees, vis of kip. Dan heb je een groot bakoppervlak nodig. Ook bijvoorbeeld voor het maken van stoofvlees (of chillies, goulash, boeuff bourgignon, enzovoort). Eerst pakte ik altijd een koekenpan, bakte daar het vlees of de kip in om het vervolgens te verplaatsen naar de wok (want ik had wel het volume nodig van de wokpan). Wat een gedoe! Juist de Onyx Cookware braadpan lost dit op voor mij. Ik kan het vlees goed dichtschroeien en direct verder met het bereiden van het gerecht.

De bodem is wel vlak maar loopt wel iets schuin op en dat is goed. Ik heb daarom genoeg aan mijn 24 cm kookzone voor een 28 cm braadpan. En deze gebruik ik dus ook regelmatig om een gerecht op lage temperatuur te laten sudderen. Voor mij is het daarom de ideale alleskunner met:

  • Het bakoppervlak van een ruime koekenpan
  • Het volume (inhoud) van een wokpan
  • En samen met een deksel goed genoeg als braadpan

Met een Onyx Cookware braadpan zit je naar mijn mening dus altijd goed en ga je je nieuwe pan heel veel kunnen gebruiken! 

Mijn persoonlijke ervaring met Onyx Cookware pannen

Ik ben dus echt verliefd op deze pannen. Veel van mijn gerechten beginnen met vlees, vis of kip en die bakken uitstekend in deze pannen. De antiaanbaklaag is erg duurzaam en zal lang mee kunnen gaan. Het was wel even wennen maar na een paar keer proberen, had ik het onder de knie. 

Vooral de braadpan vind ik erg fijn en is eigenlijk mijn #1 om het avondeten te bereiden. Als deze kapot zou gaan, zou ik direct een nieuwe kopen en niet een ander merk overwegen.

Conclusie

De Onyx Cookware pannen zijn een topkeuze voor iedereen die houdt van koken. Ze hebben een unieke hybride antiaanbaklaag. Deze laag bestaat uit roestvrij staal en keramiek. Dit maakt ze perfect voor het bereiden van vlees, vis en kip.

De pannen zijn erg duurzaam en hebben een ergonomisch handvat. Dit handvat is makkelijk in gebruik, maar kan glad worden bij vochtige handen. Dit is een kleine minpunt.

De prijs van de Onyx Cookware pannen is erg aantrekkelijk. Ze zijn goedkoper dan andere premium merken. Ze zijn een goede investering voor iedereen die van koken houdt.

Gebruik jij de Onyx Cookware pannen al? Of overweeg je om om ze te kopen? Laat het weten in de reacties hieronder!

Om het beste uit je ONyx Cookware pan of pot te halen, volg je deze eenvoudige tips.

1. Reinig de pan grondig voordat je hem voor het eerst gebruikt.

2. Verwarm de pan op laag of middelhoog vuur voordat je eten toevoegt. Dit helpt de non-stick eigenschappen te behouden. Gebruik lage tot middelhoge hitte om de coating te beschermen tegen schade. Onze pannen absorberen warmte efficiënter dan andere, dus gebruik lagere warmteinstellingen. Gebruik een beetje olie of boter voor het bakken. 

3. Bij het bakken van plakkerige voedsel, zoals eieren, is geduld nodig. Het is belangrijk om lage temperaturen te gebruiken en het ei niet te veel te bewegen. Als het eten niet loskomt, kook het nog even door. Dan komt het makkelijker los van de pan.

4. Reinig de pan goed na gebruik. Gebruik warm water, mild afwasmiddel en een siliconenspons of schoonmaakspons.

De pannen hebben een keramische non-stick coating. Deze is gemaakt van natuurlijke materialen. Het is een veilige en duurzame keuze.

De pannen van Onyx Cookware bevatten geen PFAS, PFOA, PFOS of andere fluorstoffen. PTFE is een bekende non-stick coating, ook bekend als TEFLON. Het behoort ook tot de PFAS familie. PFOA en PFOS zijn gevaarlijke stoffen die verboden zijn. Ze zijn ook onderdeel van de PFAS familie. Als je fluorstoffen wilt vermijden, kies dan geen producten met PTFE/TEFLON. 

Wat deze  pannen betreft, gebruiken ze een keramische coating. Deze coating is volledig vrij van PFAS-stoffen. Dit betekent dat er geen fluorstoffen gebruikt worden in het productieproces. Een keramische coating bestaat uit zand en klei, die vervolgens gebakken wordt. Daarom is het product “PFC-vrij en PFAS-vrij” volgens TÆNK.

Het korte antwoord is: Nee. Als dat wel gebeurt, valt het onder onze garantie!

Onze pannen zijn gemaakt van roestvrij staal en aluminium. Ze hebben dezelfde eigenschappen als andere producten van dezelfde materialen. Daarom is het niet slim om ze direct onder koud water te zetten na gebruik. We raden af om het product eerst af te laten koelen.

De producten zijn erg robuust. Ze kunnen alles aangaan wat je in een keuken tegenkomt. Elke kromming, deuk of verandering van vorm valt onder de garantie.

De namen en maten van de pannen zijn in centimeters aangegeven. Een 24cm pan meet 24cm van de ene binnenrand tot de andere. Dit maakt het makkelijk om de juiste deksel te vinden.

Je vindt meer maten op de onderkant van de productpagina op Onyx Cookware. Zo kun je gemakkelijk meer informatie vinden.

Een 24 cm koekenpan weegt net geen 1 kg. Je vindt het gewicht snel op de productpagina. Aan de onderkant van de pagina staat een illustratie met gewicht en afmetingen.

De handvatten worden niet warm bij normaal gebruik op het fornuis. Ze kunnen wel warm worden als je ze in de oven gebruikt.

Je mag je afneembare handvat in de vaatwasser doen. Maar schoonmaken met een natte doek is beter als het niet te vuil is.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pan Kopen
Logo