Een wokpan voor inductie
Een wokpan voor inductie is een goede keuze als je een veelzijdige pan zoekt. Ondanks dat inductie meestal het hoofddoel is, zijn de wokpannen ook te gebruiken voor andere warmtebronnen. Daarom is het ideaal om een inductie wokpan te kopen.
Wokpannen zijn geschikt voor het maken van verschillende gerechten. Zo kun je de pannen gebruiken om echt te wokken, maar het is ook mogelijk om gewoon te bakken en braden in deze pannen. Je kunt kiezen voor een wokgerecht, maar ook voor het bakken van aardappelen of een stukje vlees zijn deze pannen erg geschikt.
Als je kiest voor een wokpan voor inductie, krijg je wel te maken met een aantal voor- en nadelen. Deze kun je hieronder lezen.
Voordelen
- Snel gerechten klaarmaken: Wokken is een hele snelle manier van eten klaarmaken. Door je eten te wokken, bouw je snel een gerecht in elkaar. Door dit te combineren met inductie, bespaar je energie en zijn je gerechten snel klaar.
- Temperatuur makkelijk bijhouden: Inductie pannen staan bekend om de uitstekende warmteverdeling. Dit in combinatie met het goed bijhouden van de temperatuur maakt dit de wokpan voor inductie koken een goede keuze.
- Het is een veelzijdige pan: Je zit niet alleen vast aan het maken van wokgerechten in deze pannen. Je kunt ook kiezen voor het maken van een simpel aardappelgerecht of een stuk vlees in de wokpan.
Nadelen
- De warmte komt alleen aan de onderkant: Inductie verwarmd alleen de bodem van de pan. Dit zorgt ervoor dat de pan zelf de zijkanten moet verwarmen. Met gas worden ook de zijkanten verwarmd.
- Alleen woks met platte bodem: Het is niet mogelijk om woks met een ronde bodem op inductie te gebruiken. Dit komt doordat de pan met een magneet op de inductiekookplaat staat. Een ronde bodem heeft niet voldoende oppervlakte voor.
5 tips bij het kopen van een wokpan voor inductie
Als je een wokpan voor inductie wilt kopen, zijn er vijf handige punten waar je op moet letten. Als eerste is het handig om te kijken naar de grootte. De grootte van de pan heeft vooral een invloed op hoeveel je in de pan klaar kunt maken. Je kunt altijd het beste wat meer in de pan klaar kunnen maken dan te weinig.
Daarnaast is het handig om te kijken naar de werking op inductie. Het is natuurlijk niet handig als je pan voor inductie niet op inductie werkt. Zorg er daarom altijd voor dat de pan een magnetische werking en een platte bodem heeft. Daarnaast moet de handleiding aangeven dat de pan te gebruiken is voor inductie.
Als derde is het belangrijk om te kijken naar het materiaal van de wok. Zo heb je aluminium als je graag een wok met zo min mogelijk gewicht wilt. Als je meer stevigheid zoekt, zijn andere materialen, zoals gietijzer, rvs en staal een goede optie op voor te kiezen.
De aanbaklaag is ook een punt om naar te kijken. De meeste wokpannen hebben een anti-aanbaklaag, maar daarbij is het wel belangrijk dat deze tegen voldoende warmte kan. Daarnaast is het ook handig om te kijken of de pan wel in de oven kan.
Een inductie wokpan onderhouden
Een inductie wokpan moet goed onderhouden worden. Het onderhouden van zo’n pan is niet lastig om te doen. Het is vooral belangrijk om de pan goed schoon te houden. Dit doe je door de pan goed af te wassen. Bij de meeste wokpannen kan dit in de vaatwasser. Voor de levensduur is afwassen met de hand meestal aan te raden. Heel veel meer is er niet nodig voor goed onderhoud aan de pan.
Het is vooral belangrijk om goed met een anti-aanbaklaag in de wokpan om te gaan. Dit doe je door de pan niet te heet te verwarmen. Opwarmen kan goed op de hoogste stand gedaan worden, maar voor het bakken en wokken is de hoogste stand meestal niet nodig en zelfs ongewenst om te gebruiken.